Tradisjonsmat og Juleforberedelser(!!!)

Heisann å hoppsann!
God søndag :)

Hos oss er det en stille og rolig søndag. Tantebarnet er levert tilbake til sine. Å Linusen vår er nede for telling... Febersyk å slapp ligger han på sofaen å ser film. Her ser det ut til å bli noen dager hjemme fra barnehagen.
Når småen ønsker seg svenske kjøttbullar til sykemiddag, så lager jeg det. skulle gjerne hatt en ferdigpakke i fryseboksen, men vi gjorde det beste ut av det...

400 gram karbonadedeig
1 stor løk
1 egg
salt og pepper

Kjørte alt sammen på full gass i foodprossesoren.
Formet bittesmå kjøttboller å stekte i rapsolje.

Å utrolig nok så smakte de ganske likt kjøpebollene(bare bedre)



Siden Linusen er syk er det nok noen innedager i vente. Så nå har jeg faktisk gått i gang med årets første Juleforberedelse...


Jeg er nok over middels opptatt av tradisjonsmat, å er ikke av dem som lar norske mat-tradisjoner dø ut..
For noen år siden lærte jeg meg å bake lefse(stolt) av forskjellige slag. Å synes dette er supergøy.
Nå baker jeg noen hundre lefser hver år, som blir gitt bort til nærmeste familie, før jul. Da må man begynne tidlig, om man ikke skal stå å kjevle hele desember, for dette er ganske tidkrevende...

Nå har jeg skrellet, kokt og malt 3 kilo poteter, som skal bli lefse imorgen.
 Når man ikke har noe til å male potetene med, må man være kreativ. Varme poteter i brødpose+ kjevle funker fint!
Grunnen til at jeg må skrive litt om lefsebakingen her på bloggen, er at kaloriinnholdet igrunn ikke er så værst.
Når jeg lager potetlefse bruker jeg kun malte poteter. Når de har stått i kjøleskapet en stund, blir massen litt seig å klissen. Det eneste du gjør da er å kjevle den på mel, å steike på tør panne, eller SteikeTakke

Noen bruker hvetemel til kjevlingen, andre bygg. Å jeg gjør som mamma, å bruker siktet rugmel.

Lefsene kan smøres med sukker, kanel og smør, eller bytte ut sukker med sukrin.
Er også kjempegode med spekeskinke, lammerull, sylte, eller magre varianter som kalunskinke,kyllinfilet og salat.

Imorgen går jeg igang, så da er det bare å føle med:)

Ha en fin kveld:)
Berit.

5 kommentarer:

  1. Høres deilig ut ! Blir spennende å se i morgen. Du er flink ! Klem

    SvarSlett
  2. Hvilke poteter bruker du ?

    SvarSlett
  3. Jeg gleder meg allerede. Kanskje det blir noen nye julekaker her i huset dette året. Ha en god uke, hilsen Anita

    SvarSlett
  4. Denne skal også jeg prøve, det er kjempegodt med potetlefse :)
    Men kan du fortelle meg hvor du får tak i Sukrin, selger de dette i Narvik?

    SvarSlett
    Svar
    1. Sukrin finner du på sunkost, kiwi og ica finnbekken.
      Du kan også bruke sukrilett, fra den nye serien til proteinfabrikken som heter Easy living lavkarbo.Den selges på coop obs!

      Ta også en titt hos www.funksjonellmat.no, om du skal ha mye varer, lønner det seg å handle der:)

      Slett