Delte meninger :)

I formiddag luftet jeg stemningen på facebook, for sukkerfrie småkaker til jul. Det ble Myyye diskusjon, både For og Imot :)
Jeg synes det er litt gøy at så mange engasjerer seg...

Hos oss driver vi ikke med noen stor-baking av småkaker til jul. Jeg baker lefser, å de er hellige!! Her tuller man ikke med oppskriften, sukker, fløte, sirup, fett og surmelk er en naturlig del av Julen,  ikke hver dag,-hele året :)

Men spørsmålene om alternativ julebakst har kommet både på innboks, mail og kommentarfeltet i bloggen.
Å se på sukkerbruket med nye øyne skader ikke, enten man er overvektig eller tynn. Jeg bruker litt sukker, litt sukrin, Men "bøtter" ikke innpå med noen av delene..

Til glede for noen, å provokasjon for andre, har jeg iallefall trikset litt med oppskriften på Hvite kakemenn!

Orginaloppskriften er slik:

100 g margarin
3,5 dl sukker
1 ts hornsalt
2,5 dl melk
12 dl hvetemel

den jeg triksa ble slik

100 g margarin
3 dl sukrin
1/2 vanlig sukker( fordi baking med kun sukrin gir en litt isende metallaktig bismak..)
1 ts hornsalt
2,5 dl melk
10 dl siktet speltmel
2 dl fiber fin( Naturlig hvitt mel, med over 60 % fiber)

Samme Fremgangsmåte på begge oppskriftene.

Bland alt det tørre sammen i en bolle.
Smelt margarin og bland med melken.
Arbeid alt hurtig sammen.(deigen skal være ganske løs)
La stå kjølig natten over.

Kjevle 3-4 mm tykk, å stikk ut med pepperkakeformer.
stekes midt i ovnen, 200 grader i 7-10 minutter:)


Ja takk; begge deler... Jeg laget en av hver :)












Vi skulle egentlig har litt juleverksted idag, siden storgutten reiser hjem til Brønnøysund på mandag. Slik ble det ikke, for han ligger strak ut med oppkast,stakkar:(

Da ble det bare baking på meg å Linus. Å vi har akkurat unnagjort prøvesmakingen...

Resultatet ble som alltid bra på orginalen. OG sukrinbaksten overrasket skikkelig(!!) den var faktisk noe av det beste jeg har smakt av sukkerfrie kaker:)

Nå skal bare diskusjonene rase, kakene ble snadder!!




13 kommentarer:

  1. Jeg mottar all inspirasjon med takk :) du inspirerer! Tro ikke annet! :) god helg :)

    SvarSlett
  2. syns det var en kjempe ide! om en må padse sukkerinnholdet elker ikke:) for dem som slipper betyr det jo kanskje bare enda flere julekaker på dem! diskusjon er vel og bra, men negativitet er unødvendig! vi har alle ulike kropper og må selv finne ut hva kroppen trives med og ikke, og lytte til den. jeg for min del må passe melk og hvete.. selv om jeg herken har laktose eller gluten allergi.
    syns du er kjempe flink, du gir mye motivasjon :)

    SvarSlett
  3. Prøvde meg på alternative kaker i fjor, men problemet er ofte hvor mye/lite når man skal erstatte sukker. Oppskriften her lagres på pc'en ;) Takker så mye for mange interessante blogginnlegg(tror jeg det heter) fra deg og ikke minst god jul :)

    SvarSlett
  4. Hvor mye melk i den sukkerfrie? :) spennende oppskrift, skal prøve! :)

    SvarSlett
  5. Hvor mye melk i den sukkerfrie? :) spennende oppskrift!

    SvarSlett
  6. Mmmm.... må testes! Har ingen tradisjon, så er klar for å teste!

    SvarSlett
  7. Syns åsså at d e arti at folk blir så engasjert,skjønne jo ikke helt koffør,for alle kan jo vælge sjøl ;) Minsta mi og hennes veninne (2,5 år)kosa sæ stort i går med sokkerfrie kjeks,håper ingen blir provosert,hehe ;) Takk for oppskriftn,Berit ;) Hilsen Elin :)

    SvarSlett
  8. Mmmm, denne må testes :-) Vet du hvor lenge de holder seg? Venter spent på flere oppskrifter :-)

    SvarSlett
  9. Er det hvete i fint mel? Er intolerant for hvete, og vet du om det da er noe annet jeg kan bruke som erstatning?Spelt fungerer fint for meg.Samt går jeg ut fra at havremelk kan erstatte melk her?

    Mvh Vigdis, Tromsø:)

    SvarSlett
  10. Flotte kakemenn,koselig å bake sammen med barna.
    Nå er mine store å baker selv:)
    En kan vel redusere sukker også?Halvparten,kanskje.
    Eller prøve med stevia?Har kun brukt tørket stevia fra en urteplante i eplemos.
    Men en trenger vel ikke så mange slag å så store porsjoner?Lykke til med videre bakst.
    God helg!

    SvarSlett
  11. Jeg skjønner ikke hvorfor folk blir så hysterisk hvis noen velger å bake litt sunnere alternativer. Jeg mener, julen varer ganske lenge hvis man starter med julebaksten i begynnelsen av desember. Hvorfor ikke redusere sukkeret og melet da? Jeg kommer nok til å bake litt forskjellig, noe for meg, noe for samboer og hennes familie. De er ikke helt der, hvor man klusser med de gode gammeldagse julekakene - men jeg er sikker på at hvis jeg baker ulike alternativer så kommer de til å gå ned ;)

    SvarSlett
  12. Dette så kjempefristende ut, så med stor iver satte jeg igang med den varianten med sukrin :-) Men deigen min ble ikke ganske løs, og den var også merkelig å kjele ut, da den på n måte trakk seg sammen igjen... Litt myke synes jeg også de ble... Så etter to deiger ga jeg opp for denne gang, men prøver igjen nærmere jul :-)
    Tusen takk for en super blogg med mange gode oppskrifter :-)

    SvarSlett
  13. Takk for at du delar oppskrifter med oss! Du må gjera akkurat det du trur er best for dykk, men personleg er eg veldig skeptisk til margarin, og brukar smør i staden. Du kan f.eks. lese denne artikkelen: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684616.ab
    - Eg synest det smakar betre også!
    Lykke til vidare - du er superflink!!
    Janne

    SvarSlett