Hveteboller

Hveteboller er ikke noe man bør ha spesielt stort inntak av når man vil ned i vekt. Men man skal leve... Og total kostholds-endring har gjort meg mye mer bevisst på valgene jeg tar for hele familien:)

Derfor blir det disse bollene.

Mammas hveteboller er de best i verden...synes nå jeg.
Å redusert mengde fett og sukker har de også:)



1 kg hvetemel
100 g sukker
1 pose tørrgjær
2 egg
6 dl skummet melk
100 smeltet margarin

Elt deigen godt( jeg bruker kjøkkenmaskin..) og la den heve til dobbel str.

Bake ut,å la bollene heve i 45 minutter. steikes midt i ovnen, på 225 grader.

Vanskelig å spise bare 1 av disse. Men er viljestyrken sterk nok, kan du flytte fjell;)

Frokostrundstykker uten hvetemel


Frokostbrød uten Hvetemel:

4 eggehviter stivpiskes

bland det tørre sammen.

1/2 ts salt
1 ts bakepulver
25 g linfrø
25 g sesamfrø
25 g havregryn
25 g havremel

vend det tørre forsiktig inn i de stivpiskede eggehviten.
Bruk to skjeer til å sette bollen på bakebrettet, eller gjør som meg å bruk en sprøytepose.

stekes på 200 grader, neders i ovnen i ca 20 minutter.

Utrolig saftig å gode. Ikke rart jeg er hekta på dem;)

Vaffel

Vi er så søte.... at vi trenger ikke sukker;)

Dette virker nok for godt til å være sant, men det smaker som vaffelkaker ♥

om vi kutter bort melk, sukker, rømme, smør etc... så blir det vel neppe mye vaffel??
Jeg har eksperimintert, og kommet frem til:

2 egg
6 dl vann
2 dl havregryn
1 dl kruskakli
1/2 ts salt
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

Rør alt sammen(ja, det blir tynt...) og sett i kjøleskapet i en halvtime. Haregrynen sveller ut, å slipper havremelken som vil gjøre røra klissen.
Tilpasse med litt hvetemel.(jeg brukte noen ss)

Vaffeljernet mitt har teflonbelegg og trenger ingen smøring:D

Guttungen har vært prøvekanin, å resultatet er godtkjent. Med god samvittighet, kommer det nok noen hjerter med i barnehagematboksen imorgen;)

Havrekjeks

Mat for hjertet ♥

Jeg bruker utrolig mye havre i maten, fordi det holder meg mett lenge.. Å da er det lettere å unngå småspisingen;)

Havre-kjeksene mine er fri for både sukker å hvetemel...

6 dl små havregryn
2,5 dl ekstra-lettmelk
2 dl sammalt rug(grovmalt)
50 g smør( eller margarin)
1/2 ts salt
2 ss sukrin
2 ts bakepulver

Stekes i ovnen på 200 grader

Bland sammen havregryn og melk, la det stå i ett kvarter. Smelt så smør og bland alt godt sammen til en deig. Ha litt mel på benken og kjevle ut en flat deig, trykk ut kjeks med ett melkeglass. (eventuelt andre former, jeg brukte en hjerte
form fra kremmerhuset denne gangen). Legg så kjeksene på stekebrett med bakepapir og stek dem midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter

Avkjøl på rist, å oppbevares i kakeboks.

Men selv om det er sunt, kan jeg ikke spise hele brettet...

Lavkarbo-brød

Idag testet jeg ut lavkarbobrød for først gang. Når man har spist knekkebrød i over ett år trenger man litt forandring...

Oppskriften var enkel, å alle ingrediensene er "vanlig" matvare du finner i hylla på rema.
Jeg må si jeg ble veldig positivt overasket av at det blå så likt vanlig brød, når det ikke inneholder mel i det hele tatt.


4 stk egg
1 ts bakepulver
0,5 boks crème fraîche
3 ss solsikkeolje
60 g kruskakli
40 g linfrø
50 g sesamfrø
50 g solsikkekjerner

Bland alt sammen i en bolle, men vent med bakepulveret til slutt. Bland alt sammen. I orginaloppskriften så står det at man skal blande tørt for seg, men sånt jåleri driver ikke jeg med. Jeg har også droppet solsikkeoljen, rett og slett fordi jeg anser det som unødvendig mye fett..

Ha røren i en medium stor brødform, som enten er smurt eller er dekket med bakepapir.

sett ovnen på 180 grader, å stek brødet i 50 min, på nederse rille.
Ta ut av formen, og avkjø på rist.

 Brød og sunne gode hamburgerbrød:)

Vi tar det sunne inn i hverdagen, derfor har jeg laget en liten vri på hamburgerbrødene.
Den eneste forandringen med å gjøre søppelmaten om til JA-mat, er at den smaker så mye mye bedre;)

Av denne deigen blir det 3 brød og 9 hamburgerbrød.

1 liter lunkent vann
1/2 dl rapsolje
1 ts salt
2 poser tørrgjær
3 kopper havregryn
1 kopp havrekli
1 kopp kruskakli
1 kopp sesamfrø
1/2 kopp Linfrø
3 ss fibrex ( har du ikke fibrex kan du ta en hel kopp linfrø)

Rør alt godt sammen i kjøkken-maskinen,å la massen trekke til seg væsken.
tilsett hvetemel,eller siktet speltmel til passe deig ca 1 l..

forheves i 30 min.

Del deigen i 4 stykker. 3 i brødformen, å resten formes til hamburgerbrød.
La heve i 40 minutter, pensle med 1 sammenvispet egg. strø på sesamfrø,solsikkekjerner,havregryn, el.lignende på brødene. Her er det bare å bruke det du liker best.
På hamburgerbrødene brukte jeg tørket oregano..lukter himmelsk:)

Jeg steiker burgerbrødene først, 225 grader i ca 12-15 minutter.
Så setter jeg varmen ned til 200 grader å steiker brøden i 35-45 minutter( på nederste rille)

 dette kan da umulig være feil?

Knekkebrød


Hjemmelagde knekkebrød,på litt mer en 1-2-3..

2 dl Linfrø
2 dl sesamfrø
2 dl solsikkekjerner
2 dl kruskakli
2 dl havrekli
2 dl Små lettkokte havregryn
2 dl rugmel (samalt Grov type)

2 ts salt
7 dl vann

ha alt det tørre i en bolle å bland sammen,hel over vannen å rør alt til du får en litt klissen masse.
Fordel dette på 3 steikebrett(med bakepapir)

steik alle brettene på 150 grader varmluft i 10 minutter.
Ta ut å rut opp med pizzaskjærer i ønskede stykker(jeg deler 1 brett i 20 biter)
steik videre i 30 minutter.
Sett varmen ned til 100 grader å la døren stå litt åpen,slik at fuktigheten trekker ut.
Ta knekkebrødene løs fra bakepapiret, og la dem tørke/steke videre til de er sprø..ca 30-40 minutter:)